miercuri, 27 aprilie 2011

Hamsterul

Unul dintre cele mai populate animalute de casa ,hamsterul se bucura foarte mult de atentia si dragostea copiilor pentru ca este dragalas,prietenos si foarte usor de ingrijit.
Fara prea multa introducere va invit sa facem cunostinta cu o rozatoare simpatica pe care ai putea sa o gazduiesti si tu,in propria ta camera.

   Hamsterii sunt din fire tafnosi si musca repede daca nu sunt tratati asa cum trebuie. Ei dorm in cea mai mare parte a zilei asa ca pot sta treji toata noaptea. Sunt activi in timpul noptii si este imposibil sa ii faceti sa isi schimbe programul pentru a fi potrivit cu al dumneavoastra. Hamsterul are nevoie de pana la 14 ore de somn netulburat ziua, iardaca ii treziti riscati sa fiti muscati. Reactia lui ostila este singurul mod de a va spune ca are nevoie de odihna. Trebuie sa aveti grija ca hamsterul dumneavoastra sa aiba mereu jucarii noi cu care sa se joace. O roata care se invarte n-ar trebui sa fie singura lui supapa de evacuare a surplusului de energie. La fel ca un copil mic, ii plac la nebunie jucariile noi, asa ca nu le puneti pe toate odata in cusca ci pe. El va fi incantat, considerandu-le de fiecare data noi. La hamster, mirosul si auzul sunt doua dintre cele mai dezvoltate simturi de care dispune. Hamsterul va ajunge sa va cunoasca dupa miros, mai ales daca umblati zilnic cu el. Daca vreti ca hamsterul sa se simta confortabil intr-o cusca noua, trebuie sa-i puneti in noua locuinta o parte din asternutul din vechea cusca, mirosul familiar il va face sa se acomodeze mai usor.


                                                                  Ce mananca hamsterul?


                                
                                                                       





Ce mananca un hamster?

Hamsterul este un rozator care in general nu face mofturi la mancare; este, de altfel, omnivor - in afara de mancarea speciala pentru hamsteri care se gaseste in pet-shop-uri, in conditiile in care te asiguri ca 1/5 din ratia zilnica sa fie alcatuita din alimente bogate in proteine, poti imbogati meniul zilnic al hamsterului tau cu aproape orice aliment de origine vegetala sau animala:
  • LEGUME: morcovi, salata, patrunjel (bogat in vitamina C), fasole pastai, porumb;
  • FRUCTE: banane, mere, nuci, caise;
  • CARNE: de pasare (pui, curcan) - fiarta, nu prajita;
  • ALTE ALIMENTE: orez fiert, ou fiert, paste, paine uscata.
IMPORTANT! A se evita citricele: lamai, portocale, grapefruit etc., deoarece, desi contin vitamina C, nu sunt sanatoase pentru aparatul digestiv al hamsterului!
Pentru mancarea hamsterului este bine sa folosesti un bol mic sau o farfurioara - cantitatea de mancare suficienta pentru un hamster pe zi de obicei incape fara probleme intr-o lingura - nu ii pune mai mult decat are nevoie, pentru ca rezultatul nu va fi un hamster ma satul, ci o cusca mai murdara! In plus, hamsterii au obiceiul sa-si faca depozite de mancare care se altereaza repede (mai ales in sezonul cald) si pot deveni o sursa de mirosuri urate si chiar de infectie.
Ca sa determini cantitatea de mancare necesara hamsterului tau pentru o zi, umple bolul si urmareste-l cat mananca in ziua respectiva; de a doua zi vei pune in bol o cantitate de mancare echivalenta cu cea consumata in ziua precedenta.
Mancarea speciala pentru hamsteri, care se gaseste in pet-shopuri, fiind uscata, poate fi lasata in bol pe durata intregii zile intrucat nu se altereaza; daca insa ii dai mancare care se poate altera (carne fiarta, ou etc.) sau care se ofileste isi poate pierde astfel continutul nutritiv (vegetale) este bine sa o portionezi in parti mici si sa hranesti hamsterul cu cat poate manca o data. Restul se poate pastra intr-un vas acoperit in frigider, de unde se scoate, ca sa nu fie foarte rece, cu aproximativ o jumatate de ora inainte de ora mesei. Mancarea speciala din comert se pastreaza intr-un loc uscat si ferit de lumina, intr-un recipient bine inchis.
FOARTE IMPORTANT! Hamsterii beau apa! In lipsa apei, hamsterul isi poate lua cantitatea de apa necesara din alimentatie insa, daca alimentatia este preponderent uscata, hamsterul se deshidrateaza rapid si moare.
Este bine sa ai un recipient cu picurator pe care sa il agati de unul din peretii custii, din care hamsterul sa poata bea atunci cand simte nevoia. Apa trebuie sa fie proaspata, deci se schimba in fiecare zi; in sezonul cald schimbarea apei se recomanda sa se faca de doua ori pe zi, dimineata si seara. Nu se recomanda bolurile sau alte vase deoarece hamsterul le poate rasturna si astfel asternutul custii se uda si trebuie schimbat deoarece, daca este lasat umed, mucegaieste foarte repede, mai ales in sezonul cald.


                                                                          
                                                                          Casa hamsterului!!!
   

Casa hamsterului tau trebuie sa fie mare, curata si amuzanta. Daca o amenajezi complet inainte sa soseasca el, vei avea un hamster fericit!
Cusca pentru hamsteri
Rumegusul moale de pe podeaua custii tine de cald. Hamsterul isi va face culcus dintr-o cantitate mare de paie proaspete. Magazinul de animale iti va furniza tipul potrivit de paie pentru culcusul hamsterului. Un centru de activitati cu tuburi ii va da animalutului tau preocupari amuzante si-l va face fericit.
Odata ce totul este la locul lui, hamsterul tau va avea casa perfecta. Dar nu uita, depinde de tine s-o pastrezi curata si ordonata. Este foarte important sa te asiguri ca hamsterul tau are un loc confortabil si distractiv in care sa traiasca. Un hamster va fi fericit si sanatos atata timp cat traieste intr-un mediu curat si are multe lucruri care sa-l tina ocupat.
Hamsterilor le place sa aiba mult spatiu, iar, daca-l lasi va alerga prin toata casa. In acest caz, daca va fugi si se va ascunde, s-ar putea sa nu-l mai gasesti! Din aceasta cauza, hamsterul tau trebuie tinut in cusca. Aceasta ar trebui sa fie atat de mare incat sa ofere hamsterului spatiul necesar, chiar si cu jucarii precum rotile si scarile. Trebuie sa aiba mereu rumegus curat pe jos pentru a se putea plimba in voie si paie proaspete pentru culcus.
1. Curata si pregatita
Ai grija ca respectiva cusca sa fie curata inainte de a pune orice in ea. Verifica daca toate barele sunt fixate bine si daca nu sunt gauri prin care hamsterul tau sa poata evada. Dupa ce te incredintezi ca totul este curat si sigur, pune un strat de rumegus sau aschii pe podeaua custii.
2. Fa un culcus
Pune cateva maini de paie curate, proaspete, intr-un colt al custii. Nu conteaza cum le pui, pentru ca hamsterul le va rearanja curand, cand isi va face patul.
3. Pune niste hrana si apa
Cel mai bine este ca totul sa fie gata pentru hamster de cum soseste. Hamsterului tau poate ca nu-i va veni sa manance imediat, dar ar trebui sa pui niste hrana si apa in cusca, ca sa fie acolo cand i se face foame.
4. Ultimele retusuri
Ar trebui sa ai multe jucarii, cum ar fi o roata in care hamsterul sa se joace si sa faca miscare. Ai grija ca toate sa fie instalate bine in cusca si nimic sa nu cada si sa loveasca hamsterul.
Odata ce totul e instalat si cusca e pregatita, e vremea ca hamsterul sa inspecteze noua sa casa.


                                                                              Cum te joci cu hamsteru???


Pentru ca timpul pe care il petrecem cu animalul nostru de companie sa fie cat mai placut, trebuie sa respectam cateva reguliIn cazul hamsterului, este bine de retinut ca, oricat l-am iubi de mult si am vrea sa ne jucam cu el, trebuie sa-i respectam programul zilnic, ritmul biologic. Hamsterii, se stie, sunt mai activi seara si in timpul noptii, asa ca este important sa-i lasam sa doarma, sa se odihneasca de tot parcursul zilei. Daca deranjam hamsterul in timpul somnului, el va fi suparat si probabil din ce in ce mai refractar la orice tip de mangaiere sau atingere. La hamsteri, simtul mirosului este mult mai dezvoltat decat vederea, asa incat ar fi bine sa ne spalam pe mani inainte de a lua in palme micutul animal, mai ales daca degetele ne miros neplacut (de exemplu a mancare). Interactiune blanda Daca atingerea este blanda si vorbim cu glas domol ori de cate ori ii curatam cusca, foarte curand ne va recunoaste vocea si mirosul specific si va deveni mai prietenos din proprie initiativa. Hamsterii se ingrijesc ei insisi destul de bine, dar este nevoie si de atentia si grija noastra - trebuie periati la un anumit interval de timp sau chiar zilnic, daca avem timp. Aceasta scurta perioada in care ne ocupam de el poate fi folosita pentru a ne cunoaste mai bine reciproc si pentru a studia animalul, asigurandu-ne ca este sanatos. Mancatul este pasiunea oricarui hamster, ca de altfel si colectarea si depozitarea mancarii. Urmareste-ti hamsterul si vei ramane uimit cat de capabil e sa care totul si sa ascunda. Poti sa-i oferi papadie proaspata sau frunze de laptuca si sa-l urmaresti cat e de simpatic cand si le indeasa in "buzunarelei lui de marsupiu. Este capabil sa-si bage acolo jumatate din greutatea corpului sau si sa o care sarguincios. O alta metoda de a-l face sa se "dea in spectacoli este modul de a-i da hrana. Tinem dumicatul cu degetele la o inaltine oarecare, "obligandu-li sa se ridice pe picioarele din spate ca sa-si capete portia. Atentie - este contraindicat sa-l servim, fie si in gluma, cu chipsuri, alune sarate, ciocolata sau citrice. Reinventarea... rotii In salbaticie, hamsterii alearga cam 8 km intr-o noapte pentru a aduna hrana. Prin urmare, cei tinuti in cusca beneficiaza de un exces de energie pe care trebuie sa si-l consume. Daca echipam cusca cu o rotita de plastic sau de metal, montata pe un ax fix, animalul va face miscare si isi va petrece o mare parte din noapte alergand in interiorul ei, iar noi, proprietarii, ne vom putea odihni linistiti. E bine sa ungem axul rotitei cat mai des cu ulei vegetal, pentru a-i reduce zgomotul. Putem petrece un timp minunat cu animalul nostru de companie folosindu-ne de o multime de jucarii simple pe care le avem in casa. De exemplu, va fi foarte incantat sa treaca repetat printr-un tub de carton pe care i-l asezam in cale atunci cand il lasam liber prin incapere, supravegheat, desigur. Ii plasam in cate un colt al camerei o bucata de ambalaj de hartie pe care o va mesteca multumit. Sau construim din bete de lemn un musuroi sau un labirint simplu prin care micul nostru prieten sa invete sa se strecoare. Este bine sa-i oferim obiecte rotunde din lemn (un mosor) pe care el sa le poata manevra plin de interes. Nu este necesar sa-l fortam daca una dintre jucarii nu-l pasioneaza pe moment. Curiozitatea lui innascuta il va conduce negresit sa exploreze orice obiect nou de joaca i-ai da. Trebuie sa avem in vedere ca fiecare jucarie va fi folosita si rontaita de hamster. Prin urmare, sa alegem jucarii din materiale durabile, care nu se despica in bucati mici, periculoase pentru animal. Si atentie - interactiunea cu un catel sau cu o pisica, ori cu o mana de om neexperimentata poate fi foarte stresanta pentru micutul hamster.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu